Bibliotheek

De bibliotheek van het Amsterdam Museum richt zich op ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en de voorbereiding van exposities. Zij bevat tevens een basisbibliotheek met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam. Daarnaast huisvest de bibliotheek een aantal bijzondere collecties en is er een uitgebreide documentatie van tentoonstellingen.

De bibliotheek van het museum is op afspraak te bezoeken van maandag t/m donderdag tussen 13:00 en 15:00. Je kunt een afspraak maken via infocollectie@amsterdammuseum.nl. De bibliotheek leent geen materiaal uit.

Contact
E infocollectie@amsterdammuseum.nl

Ga direct naar de online catalogus.

De verschillende collecties:
(Kunst)historische bibliotheek (ca. 18.000 banden)
De bibliotheek bevat een representatieve collectie boeken, tijdschriften en naslagwerken met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam. De basis van deze collectie wordt gevormd door de bibliotheek van de Amsterdam-verzamelaar Willem Dreesmann, die in de jaren zestig door de stad Amsterdam in zijn geheel werd verworven ten behoeve van de museumbibliotheek. Daarnaast is er een omvangrijke kunsthistorische bibliotheek met onder meer een rijke collectie museumcatalogi, gericht op de vele verzamelgebieden van het museum. Tegenwoordig stemt de bibliotheek het beleid af op dat van de bibliotheken van het Stadsarchief en de Universiteit van Amsterdam: twee andere bibliothelen die belangrijk zijn voor de bestudering van de geschiedenis van Amsterdam.

Willet-Holthuysen (ca. 5000 banden)
Museum Willet-Holthuysen wordt beheerd door het Amsterdam Museum. Abraham Willet was niet alleen een groot kunstverzamelaar, maar bezat tevens een representatieve 19de-eeuwse bibliotheek met een accent op kunstgeschiedenis. Deze werd met de verzameling en het huis Herengracht 605 in 1895 door Louisa Willet-Holthuysen nagelaten aan de stad Amsterdam. Een belangrijk deel van deze bibliotheek is in langdurig bruikleen afgestaan aan het Kunsthistorisch Instituut in Amsterdam. Het resterende deel bevindt zich in Museum Willet-Holthuysen.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief